- Temmuz 24, 2017 /
- Blog /
- Yazar Kırşehir Sürücü Kursu /
- 0 Comments
2017 yılı ehliyet alma şartları nedir? Ehliyet almak için hangi şartları taşımanız gereklidir? Ehliyet almanın yaş şartı ve deneyim şartları nelerdir? Sürücü belgesi almak için sağlık şartları nelerdir? Sürücü belgesi almak için lise mezunu olmak zorunda mıyım? Hangi ehliyet için hangi şartları taşımam gerekir?
2017 yılında da yürürlükte olan mevzuatlara göre 17 tür ehliyet belgesi vardır. Yani her araç için istenen sürücü belgesi türü farklı olup, bu sürücü belgeleri için farklı ehliyet belgesine sahip olmanız gerekir. Bu yazımızda ayrıntıları ile bilmeniz gereken bütün detayları anlattık. Anlatılan bütün hususlar 2017 yılı mevzuatlarına göre anlatılmıştır. Sizlerde öncelikle hangi tür aracı kullanacağınıza ve bu araç için istenen sürücü belgesine bakınız.
EHLİYET ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANMAKTADIR?
Ehliyet almanın şartları Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. Maddesinde belirtilmiştir. 2017 yılında ehliyet almak isteyen bir sürücü adayından aşağıda ki şartlar aranacaktır.
- Ehliyet Almanın Yaş Şartı nedir?
- Ehliyet Almanın Deneyim Şartı nedir?
- Ehliyet Almanın Öğrenim Şartı nedir?
- Ehliyet Almanın Sağlık Şartı nedir?
- Sürücü olmak için Sınav Şartı nedir?
- Sürücü olmanın Adli Sicil Kaydı Şartı nedir?
Görüldüğü üzere ehliyet almanın şartlarını 6 başlık altında toplayabiliriz. Bu şartların akabinde sürücü belgesi almak için takip etmeniz gereken aşamaları da tek tek açıklamaya çalışacağız.
1- EHLİYET ALMAK İÇİN YAŞ ŞARTI NEDİR?
Ehliyet almanın yaş şartında her sürücü belgesinin yaş şartı farklıdır. Örneğin Otomobil kullanmak için B sınıfı sürücü belgenizin olması gereklidir. B ehliyet için ise yaş şartı 18’dir. 2017 yılında yürürlükte olan Yönetmelikte geçtiği şekliyle ehliyet sınıflarına istenen yaş şartları aşağıdaki gibidir.
- M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için 16 yaşını tamamlamak,
- A2, B, BE, C1, C1E, F ve G ehliyet sınıfları için 18 yaşını tamamlamak,
- A ehliyet sınıfları için 20 yaşını tamamlamak, Gücü 15 kilovatı aşan üç tekerli motorsiklet ehliyetleri için 21 yaşını tamamlamak,
- C, CE, D1 ve D1E ehliyet sınıfları için 21 yaşını tamamlamak,
- D ve DE ehliyet sınıfları için 24 yaşını tamamlamak şartı istenir.
2- EHLİYET ALMAK İÇİN DENEYİM ŞARTI NEDİR?
Bazı sürücü belgeleri için herhangi bir deneyim şartı aranmazken, bazı sürücü sınıfları için deneyim şartı aranmaktadır. Sürücü belgesi almak için deneyim şartları ilgili yönetmeliğin 76. Maddesinde her sürücü sertifika türlerine göre aşağıda ki gibi belirtilmiştir.
- A sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin en az iki yıllık A2 sınıfı ehliyet belgesine sahip olmaları,
Not: A sınıfı ehliyeti alacak kişi 24 yaşını tamamlamış ise deneyim şartı aranmaz. Diğer şartları tamamlaması halinde sürücü belgesi alabilir.
- C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin en az B sınıfı ehliyet belgesine sahip olmaları,
- BE sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin kişilerin B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları,
- CE sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin C sınıfı ehliyete sahip olmaları,
- C1E sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin C1 sınıfı ehliyete sahip olmaları,
- DE sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin D sınıfı ehliyete sahip olmaları,
- D1E sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin D1 sınıfı ehliyete sahip olamaları şarttır.
(Otomotik vites ehliyet nasıl alırım? Manuel vites ehliyet alan otomotik araba kullanabilir mi? Otomotik vites ehliyet kursu nasıl bulurum? Otomotik vites ehliyet yaşı kaçtır? B sınıfı ehliyet otomotik vites kullanabilir mi?)
3- EHLİYET ALMAK İÇİN İSTENEN ÖĞRENİM ŞARTI NEDİR?
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. Maddesinde bütün ehliyet türleri için en az ilkokul düzeyinde eğitim şartı arandığı açık açık yazmaktadır. Bunu kanıtlayan belge yada diplomayı sürücü kursuna vermek zorundasınız. Sınavları kazandıktan sonra ehliyet belgenizi çıkarmak için başvuru yapacağınız zaman sürücü dosyanızda bu belgenin muhakkak olması gerekir.
4- EHLİYET ALMAK İÇİN İSTENEN SAĞLIK ŞARTI NEDİR?
Ehliyet almak için yönetmelikte belirtilen sağlık şartlarını taşımanız gereklidir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde “Sürücü adaylarının 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları gerekir.” hükmü yer almaktadır. Sürücü belgesi almak isteyen bir sürücü adayı kursa kaydolurken sağlık raporu ibraz etmek zorundadır. Aynı şekilde sınavı kazandıktan sonra sürücü belgesini çıkarmak içinde sağlık raporu almak zorundadır. Bu konu çok önemli olduğu için bütün ayrıntıları aşağıda belirttiğimiz yazımızda anlattık.
-
-
Kırşehir Sürücü Kursu